fbpx

Vår Story


De som grundade Slussens Pensionat heter Vibs och Robert Sohlberg. När de kom hit, för snart 30 år sedan, hade de tänkt stanna en sommar men blev kvar. Om ni kommer hit förstår ni varför!

Nu har vi gått genom ett generationsskifte och ”barnen” Julian och Isabella tar tillsammans med vänner över driften av pensionatet, kökschef David Lundqvist och hotellchefen Sabine Geyser.   

.

Alfrida gjorde badpensionat av sillfabriken

Slussens Pensionat var från början en konservfabrik som byggdes 1926.
Sillen landades direkt från sjön och lades in som gaffelbitar. Sillen skar på ett långt bord som stannat kvar i huset i alla år. Det är idag buffébord på verandan och honnörsbord på våra bröllop. I början på 30-talet gick fabriken i konkurs och köptes av en driftig kvinna från Anfasteröd på andra sidan fjorden. Alfrida Andersson hade jobbat länge på ångbåtarna som gick i trafik på Slussen och säkert vilat ögonen på fabrikens vackra läget i viken. Hon byggde en veranda och ett annex i backen, inredde rum och målade hela härligheten vit. Ett badpensionat hade kommit till Slussen. Hit kom välbärgade göteborgare på hel- eller halvpension, tog stärkande saltbad och njöt av Alfridas berömda kokkonst.

Med en stekpanna och lite jädra anamma

När vi kom hit hade vi startkapital på femtusen lånade kronor, för det fick vi en stekpanna och ett par bra knivar, en del basvaror i skafferiet och sedan var det dags att öppna. Vi hade inte så mycket att stå i den där första sommaren, det fanns tid till att skala potatis och diska för hand, plocka blommor och sy förkläden, föda och amma barn, spela och sjunga förutom att laga mat och servera. Pensionatet drevs på den tiden av en liten ideell kulturförening som anordnade konstutställningar och bjöd på några musikkvällar sommartid. När vi sen köpte pensionatet efter ett par år byggde vi vidare på traditionen.

Våra musikervänner från Göteborg kom ut för att hjälpa oss få igång stället: Björn Afzelius, Totta Näslund, Ulf Dageby, Bengan Blomgren, Sonya Hedenbratt, Gunnar Danielson, Evabritt Strandberg och många andra.

.

Kocken som stod på scen med Sveriges musiker  

Under de första åren stod Robert själv för musiken! Efter ett tufft kockpass slängde han av sig förklädet och tog scenen i besittning. Hans husband genom åren har bytt skepnad och namn, High Noon, Biggles Bubbles, Le Big och idag Big is Less. Husbandskvällarna är alltid de som fyller dansgolvet!

De första tio åren drev vi pensionatet som ett sommarnöje men sedan 1997 är hotellet och restaurangen öppna nästan året runt för konferenser och weekendgäster.

Artistlistan har genom åren vuxit, liksom vårt kontaktnät, och vi vågar idag påstå att vi har en av Sveriges intressantaste musikscener. Inte minst för att vi presenterar musikerna i en intim miljö och bjuder god mat därtill.

”Musiksagan som fortsätter ljuda

Nu drivs Slussens Pensionat av nästa generation Sohlberg, Julian och Isabella. De driver vidare Pensionatet i samma anda och många nya ideér tillsammans med en verklig mästare i matlagning kökschef David Lundqvist och serviceproffset med mycket humor vår konferens-stjärna Sabine.

Det är viktigt att bevara det Slussens Pensionats själ samtidigt som att utvecklas. Och visst har ”barnen” den spetskompetens som krävs:
Isabella Sohlberg är själv musiker och har jobbat i musikbranschen i flera år. Julian Sohlberg är sommelier, han är lite av ett naturfenomen när det kommer till service och mest en nörd när det kommer till naturvin och smak-kombinationer. David Lundqvist har vunnit Årets Kock 2018 och är en fena på att inte bara laga håll-käften gött käk utan att också få det att se riktigt, riktigt gött ut!
Vem vet vad detta gäng hittar på för Panget härnäst?

Slussens Pensionat

559346-6807
Slussen 415
47393 Henån

info@slussenspensionat.se
+46 304 37525 

Öppettider 
Vid evenemang krävs bokning.

Juni
Ons-lör 18-21 
Midsommarafton: Midsommarmeny & öppet hotell
Midsommardagen: Musikquiz med Gunnar

Juli
Lunch 11.30-14.30 
Middag 18-21

Augusti
Ons-lör 18-21

September-november 
Öppet vid evenemang.

Se vad som händer på Slussen!