Miljöpolicy

Vi har tänkt igenom hur vi som företag påverkar vår omvärld. Därefter har vi gjort medvetna val för att minska vår del av misshushållningen med jordens resurser.
För dig som gäst innebär det att du blir aktiv deltagare i vårt miljöarbete.

Ekologi och ekonomi

Vi insåg på ett tidigt stadium att sparsamhet går hand i hand med ett sunt miljötänkande. I dag är mycket självklarheter som att sänka energi- och vattenförbrukning, minska mängden kemikalier i tvätt och disk och att sortera avfall.
Vi försöker också minska svinnet, som hotar både ekonomin och klimatet. Vi tar hand om våra råvaror och planerar noga våra menyer. Recycling är ett ord vi gillar. Vi behåller och vårdar vår inredning, köper gärna second hand, och vår personal arbetar i skjortor från Myrorna och Emmaus.

Hållbart – solklart

Sedan många år arbetar vi med en tydlig hållbar strategi både vad gäller hotellet och restaurangen.
Här är några exempel på vad vi gör:
Sorterar avfall, håller koll på vatten- och elförbrukning,utesluter engångsförpackningar, organiserar samleveranser, använder returförpackningar i möjligaste mån, serverar drycker på fat och returglas. Vi samlar regnvatten till bevattning, vi värmer varmvatten med solfångare och installerar rörelsedetektorer till belysningen. Vi väljer i första hand miljömärkta produkter när vi gör våra inköp. I samarbete med andra aktörer väljer vi helst dem med en miljöcertifiering.

Ekomat och klimat

Livsmedelsproduktionen på jorden har en stor inverkan på klimatet. Vi tänker så här:
Kött ska vara kravproducerat från gårdar med god djurhållning. På vår meny ska finnas bra vegetariska rätter.  Vi serverar kranvatten i karaff hellre än buteljerat kolsyrat vatten. I vårt eget skafferi har vi alltid goda ekogrejer. Vi vill att du ska få det lika bra på din tallrik.  Ett viktigare skäl till att köpa ekolivsmedel är att stödja det ekologiska jordbruket. Utan bekämpningsmdel och övergödning förbättras jordarnas kvalitet. Vi handlar helst av lokala producenter. Mat ska inte resa långt.

Slussens Pensionat är medlem i Swedish Welcome och en av restaurangerna i Smaka på Västsverige. När du väljer att besöka Slussens Pensionat bidrar du till en hållbar utveckling. Du gynnar också lokala matproducenter och ökar efterfrågan på ekologiskt framställda livsmedel och viner.

Maten

Vi kan sammanfatta vår matfilosofi ungefär så här enkelt:
Så eko som möjligt.
Så nära ifrån som det går.
Så gott som vi bara kan.
Efter många års strävan kan vi konstatera att de tre principerna har skapat en uppskattad restaurang där våra gäster kan känna sig nöjda, inte bara med det som serveras från scenen, utan även det på tallriken. Vi är säkra på att vi har nått långt i vår ambition: En hållbar gastronomi.

Fisken

Vi är mycket stränga när vi köper in fisk till restaurangen. Vi bestämde oss tidigt för att inga andra fiskar än grönlistade släpps in i köket. På menyn finns numera enbart fisk och skaldjur som är KRAVmärkta eller har en certifiering av MSC, Marine Stewardship Council, som står för ett hållbart fiske eller ASC, för odlad fisk.

Köttet

På menyn finns bara svenskt ekologiskt kött eller kött och kyckling från lokala leverantörer. I första hand får vi nötkött från Gröna Gårdar, lamm och kyckling från trakten. Ibland serverar vi också fläsk från glada KRAVgrisar.

Fler gröna och lokala leverantörer

En del av vårt sortiment är även biodynamiskt och kommer från Biodynamiska produkter i Järna och Saltå Kvarn, t ex många av våra frukostprodukter.
Vi tackar också Lögens Kvarn i Lysekil och Wästgötarna utanför Trollhättan som levererar det bästa av mjöl till oss.
Från Sommarhagens gårdsmejeri i Nol kommer våra fina ostar, både på get- och komjölk.
De flesta traditionella livsmedels- grossister har idag ett bra ekologiskt och kravmärkt sortiment. Det mesta vi köper in är ekomärkt men vi strävar efter att höja andelen för varje år.

Gröna viner

Bara för några år sedan var det svårt att hitta ekologiskt framställda viner av vettig kvalitet, mängd och pris. Nu finns det betydligt mer att välja på, dels för att flera stora vinproducenter lagt om sin odling men också för att man upptäckt att gamla vingårdar helt enkelt odlat på samma naturliga vis i hundratals år. Våra viner kommer både från gamla och nya världen. Våra leverantörerer är Tryffelsvinet, Wine Trade, Vin Natur m fl alla med viner från små, exemplariskt skötta vingårdar med höga ambitioner.
Ni kommer också att hitta några utvalda naturviner i vår meny.

Som ett fint alkoholfritt alternativ serverar vi en ekologisk äppelmust från Nöddö Musteri i Bohuslän.

 

Grönsaker mm

Vi vill allra helst köpa lokala grönsaker från odlarna på Orust. Tillgången är beroende på säsong men vi får potatis, grönsaker, jordgubbar  och andra bär och tomater av fantastisk kvalitet.
Austad Gård och Slussens Pensionat har samarbetat i över 20 år. Där hämtar vi Sutips fantastiska örter, garneringsblommor och en mängd grönsaker. En lika kär odlarvän är Maria Andersson, i Tjörnodlat, som kommer till oss med kravmärkta ägg, sparris och mycket annat.
På vår frukostbuffé hittar du yoghurt från Torps Farm, bara 2 km härifrån och honung från Martinsson borta i Kleva eller från Tavlebords Honungsgård.