Att göra!

Våra Musikpaket med övernattning och en tre rätters middag innehåller alltid underhållning av hög klass. På programsidan hittar du vårt musikprogram. Vi har flera paket med utomhusaktiviteter, kajakpaddling med eller utan sälspaning, cykelpaket på Orust och i Bohusläns innerskärgård och skaldjurssafaris.

Vill ni inte boka ett paket finns cyklar, kajaker och en kanot att hyra hos oss. Vi har en äkta finsk vedeldad havsbastu som ligger alldeles i vattenlinjen. Bastun tänds vår och höst och ingår då i våra Musikpaket.

Antikt och Ecokafé

I samhället finns den fina gamla kiosken idag Slussens Skafferi med café och kiosk Här kan du få en cappucino , goda mackor, hembakta kakor, våfflor och glass.
En liten bit från kiosken ligger Antikt & Nostalgi, med ett litet men fint sortiment och kunniga innehavare. I trakten finns fler loppisbutiker vi har en guide i receptionen.
Slussens Kulturförening bjuder in till intressanta upplevelser i Magasinet i Slussens hamn, föredrag, utställningar och musik.
Fortsätt vägen upp till Höggeröd och på vägen kan du titta in till Lisa Davis som har sin atelje öppen på begäran. Lisa visar olja, grafik och collage. Längre upp hittar du Anns Keramikbod. Fin brukskeramik som du handlar direkt i krukmakeriet. Fortsätter du i riktning mot Uddevalla ligger Töllås Fårgård med gårdsbutik som säljer rökt lamm, garn och skinn och också fina grönsaker, inläggningar och marmelad. Här finns också ett underbart sommarcafé.

I omgivningen

Under högsommaren avgår M/S Gustafsberg från ångbåtsbryggan i Slussen på en rundtur i Havstensfjorden. Mellan två turer hinner ni med en besök i vackra gamla badorten Lyckorna på fastlandet, där du hittar fina Musselbaren och Villa Sjötorp som serverar lunch.
Precis vid pensionatet finns en badplats med bryggor och hopptorn. Vill du ta en promenad eller cykla finns här flera fina stråk. Östra sidan av Orust är ett okänt landskap att upptäcka med ett sjösystem där vägen löper vackert i skogen, längs sjöarna och strandängarna. Mellan Assmunderödsjön och Grindsbyvattnet ligger restaurerade Ålgårds kvarn – kultur och naturcentrum med café och spännande aktiviteter under sommaren och på helgerna.
Slussen är en utmärkt fångstplats för havsöring. På våren går fisken upp i den och lilla bäcken som förbinder havet med öns östra sjösystem. På sommaren går makrillen ända in i hamnen. Runnsvattnet, Slussens lilla insjö är en fin fågellokal och har ett fågeltorn med spännande utsikt.

Pilgrimsvandring

På Orust finns en pilgrimsled mellan kyrkorna på ön. Det är fina vandringar i vacker natur, lätta att gå och bra markerade. Leden består av åtta delsträckor som sammanlagt är åtta mil lång. Den närmaste sträckan startar vid Torps kyrka ca 2 km från Slussen. I receptionen finns karta och pilgrimspass. Du hittar mer info på:

Pilgrimsled på Orust

På Orust

Det finns mycket att upptäcka på vår ö. Många utflyktsmål ligger mindre än en timma från Slussen.
På vägen mot Svanesund ligger Stillingsön, en fin gammal badorstmiljö med vackert underhållna sommarhus, alla målade i vitt och ockra, från förra seklets början.
Öns västsida är ett turiststråk med flera sevärda miljöer. Mollösund är ett välbevarat fiskeläge, Käringön och Gullholmen typiska, pittoreska bohuslänska gytter. Färja går från Tuvesvik. På vägen mot Ellös ligger Orust Blommor med sin ståtliga Pelargonutställning. Missa inte heller ett besök på Tavlebord, med lanthandel med lokala produkter och Honungsgården med biodling och café.

Utanför Orust

Grannön Tjörn hyser två intressanta kulturupplevelser som du inte får missa: Pilane gravfält med en årlig skulpturutställning i jätteformat och Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn, en världsattraktion.

Pin It on Pinterest