Att göra!

Våra Musikpaket med övernattning och en tre rätters middag innehåller alltid underhållning av hög klass. På programsidan hittar du vårt musikprogram. 
Precis vid pensionatet ligger en trevlig badplats med bryggor, solplatser och hopptorn. För den som vill ut på havet finns det en kanadensare och två kajaker att hyra hos oss. Vi lånar ut flytvästar. Tidigare vana krävs för längre turer!
Vill du ta en promenad, springa eller cykla finns flera fina stråk. Receptionen tipsar gärna om trevliga turer i närheten. Antingen upp mot Höggeröd eller ut på Brunnefjäll och udden som sticker ut från Slussen.
Har ni inte egna cyklar finns det cyklar att hyra och tips på cykelsemester i Södra Bohuslän.

Hantverk, kultur & fika

Mitt i Slussen ligger den anrika kiosken, idag Café Tillsammans. Här kan du få kaffe, goda mackor på hembakt bröd, dagens soppa, kakor och glass. Plus lite fina dagligvaror och godis. Eko-, veg-, och veganvänligt! Ibland blir det musik på verandan!
I trakten och runt hela Orust har många loppisbutiker öppet dagligen sommartid. Du hittar skyltar längs vägen!
 I Magasinet i Slussens hamn bjuder Slussens Kulturförening in till intressanta upplevelser, föredrag, utställningar och musik.
I Höggeröd en bit från Slussen hittar du Anns Keramikbod. Fin brukskeramik som du handlar direkt i krukmakeriet. Här kan du också boka en Prova-på- att-dreja!
Fortsätter du i riktning mot Uddevalla ligger Töllås Fårgård med gårdsbutik som säljer lammkött, lammkorv, rökta detaljer, skinn men också fina grönsaker, inläggningar och marmelad. Här finns också ett underbart sommarcafé.

Utanför Orust

Här är ett spännande tips om ni har lite tid på er:
Båtluffa i Bohuslän, finns turer från t ex Ljungskile!
På grannön Tjörn får du inte missa: Pilane gravfält med en årlig skulpturutställning i jätteformat och Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn, en världsattraktion. Stanna till i Bleket och handla gott surdegsbröd och ät en lövtunn, finfin pizza hos Lottas Bak & Form
På vägen till eller från Orust är Sundsby Säteri ett stopp med god fika och en fin milö.
Åker du norrut är Bohusläns Museum alltid sevärt. På vägen dit är Stallgården vid Rotviksbro ett utmärkt lunchstopp. Har du lite tid i Uddevalla kan du fynda i Pingstkyrkans second hand.
Grip ögonblicket och gör upplevelsen på Slussen större!

 

I omgivningen

Under högsommaren avgår M/S Gustafsberg från ångbåtsbryggan i Slussen på en rundtur i Havstensfjorden. Mellan två turer hinner ni med ett besök i den legendariska och vackra badorten Lyckorna på fastlandet, där ni hittar Musselbaren  och  Lyckorna Brygga som serverar lunch.
Vill ni ut på ett riktigt äventyr till havs? Då rekommenderar vi en guidad kajaktur Paddla med sälar i Havstensfjorden med Upplevelsebolaget.
Östra sidan av Orust är ett okänt landskap att upptäcka med ett sjösystem där vägen löper vackert i skogen, längs sjöarna Assmunderödsjön och Grindsbyvattnet. 
Slussen är en utmärkt fångstplats för fisk, på våren havsöring och på sommaren makrill.
Runnsvattnet, Slussens lilla insjö är en fin fågellokal och har ett fågeltorn med spännande utsikt. Här kan du se fiskgjuse, andfåglar m fl.

Pilgrimsvandring

På Orust  löper en pilgrimsled mellan kyrkorna på ön. Det är fina vandringar i vacker natur, lätta att gå och bra markerade. Leden består av åtta delsträckor som sammanlagt är åtta mil lång. Den närmaste sträckan startar vid Torps kyrka ca 2 km från Slussen. Vid kyrkan sitter en brevlåda med karta och pilgrimspass. Du hittar mer info på:

Pilgrimsled på Orust

På Orust

Många utflyktsmål ligger mindre än en timma från Slussen.
På vägen mot Svanesund ligger Stillingsön, en badorstmiljö  från förra sekelskiftet med vackert underhållna sommarhus, alla målade i vitt och ockra.
Öns västsida är ett turiststråk med flera sevärda samhällen. Hälleviksstrand är ett fint stopp liksom  Mollösund, ett välbevarat fiskeläge, Käringön och Gullholmen typiska, pittoreska bohuslänska miljöer. Färja går från Tuvesvik.
På vägen mot Ellös passa på att stanna till vid Karins Hus i Henån och Havsverk, där många av öns bästa konsthantverkare har sommarförsäljning. Caféet serverar orustspecialiteten äggost.
Missa inte heller ett besök på Tavlebord, mitt på ön, lanthandeln med lokala produkter och Honungsgårdens biodling och café. Fortsätt turen sen till ön Lyr på sydsidan där härliga Bryggvingen bjuder på både bra lunch och fantastisk utsikt.